Inteligența artificială care îți repară fotografiile vechi te ajută să recuperezi ce părea pierdut pentru totdeauna
Meseria de restaurator este o artă fascinantă ce transpune în prezent o manifestare artistică, un tablou, o sculptură ce pare pierdută în negura timpului. În 2022, însă, până și aceasta are să fi căzut ”în mâna” inteligenței artificiale.
În ultimele luni, o mare parte a internetului a gravitat în jurul inteligențelor artificiale capabile să creeze tablouri după dictare, pornind de la câteva cuvinte. Dall-E 2 este un astfel de exemplu, în timp ce MidJourney este altul, ambele fiind ancorate într-un mecanism pe bază de invitație sau, eventual, un abonament lunar. Ce faci însă când vrei să restaurezi o imagine veche, una care nu mai arată foarte bine, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus. Aici intră în ecuație GFP-GAN (Generative Facial Prior – Generative Adversarial Network).
Cum restaurezi imagini vechi pe bază de AI
Complet gratuit, GFP – GAN este disponibil la această adresă, în forma teoretică dezvoltată de cercetătorii Tencent, în timp ce o implementare practică cu ajutorul căreia poți face câteva experimente găsești aici.Instrumentul software gratuit a fost mediatizat de PetaPixel și, la prima vedere, funcționează grozav în a restaura imagini, mai ales portrete de joasă rezoluție.
Practic, dacă nu ai mai auzit de GFP – GAN, algoritmul forțează două inteligențe artificiale să intre în competiție pentru a crea conținutul lipsă dintr-o fotografie cu detalii realistice, încercând în același timp să mențină un nivel sporit de acuratețe vizuală și calitate a conținutului.
Ideea nu este complet nouă, dar s-ar putea să funcționeze mai bine comparativ cu algoritmii care restaurează imagini prin identificarea diferențelor dintre fotografia originală și cea artificială, inventată. Ca diferență de mecanism, noul sistem îmbrățișează o versiune ”pre-antrenată” a unui AI performant (NVIDIA StyleGAN-2). În doar câteva cuvinte, această inteligență artificială se dă peste cap pentru pentru a conserva identitatea oamenilor din poze, cu accent pe trăsături faciale, precum ochii sau gura, care definesc practic cea mai memorabilă parte a imaginii. În mod previzibil, rezultatele sunt departe de a fi perfecte, dar funcționează surprinzător de bine, chiar și când modifică un pic prea mult particularitățile faciale pe care încearcă să le conserve.